Haagse volksheld van weleer, zanger-cabaretier Pisuisse "speciale gast" op traditionele Christmas Tree Lighting in Grand Hotel Amrâth Kurhaus

Haagse volksheld van weleer, zanger-cabaretier Pisuisse "speciale gast" op traditionele Christmas Tree Lighting in Grand Hotel Amrâth Kurhaus

15 december 2023

Op dinsdag 12 december heeft Myrna van den Oever, voormalig directeur van Beheerskantoor Scheveningen, samen met Roxana Tajvar, General Mager van Grand Hotel Amrâth Kurhaus, de lichtjes vn de 14-meter hoge kerstboom in de Kurzaal ontstoken tijdens het jaarlijks terugkerende Christmas Tree Lighting Event. Een extra speciale editie waarin het verdwenen, weer opgedoken en gerestaureerde portret van Haagse zanger-caberetier en volksheld Pisuisse werd onthuld. 

Bijzondere boom
In de betoverende ambiance van de Kurzaal pronkt de inmiddels roemruchte 14 meter hoge kerstboom. Versierd met zo’n 8000 lampjes en een duizendtal aan ornamenten, symboliseert de boom letterlijk het hoogtepunt van het jaar. De kegelvormige, bontgekleurde boom vormt het stralend middelpunt van de Kurzaal, omringd door blozende engeltjes die prijken op de plafondschilderingen. Met recht een blikvanger die je niet zomaar voorbij kunt lopen zonder deze te bewonderen of op foto vast te leggen. De Kurhaus kerstboom behoort tot één van de grootste en meest indrukwekkende kerstbomen van Nederland en trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers.  

Portret Pisuisse
Na een mysterieuze verdwijning en jarenlange vermissing uit het Kurhaus is vorig jaar het meer dan levensgrote portret van de in 1927 vermoorde zanger-cabaretier en volksheld Jean-Louis Pisuisse teruggevonden. Het prortet verdween in 1973 tijdens een veiling waarin de complete inventaris van het Kurhaus werd geveild. Het Pisuisse portret, bleek later, werd uit de veiling gehouden en kwam in bezit van Beheerskantoor Scheveningen (BKS), de toenmalig beheerder van het Kurhaus. Toen BKS in 2021 werd opgeheven, stuitte directeur Myrna van den Oever op het op het schilderij van Pisuisse. Ze besloot het doek, tezamen met enkele andere stukken, waaronder borstbeelden van de oud directeuren en een kluis, te schenken aan eigenaar Giovanni van Eijl, die het dankbaar in ontvangst nam. Hij liet het immense doek van 2,26 bij 1,31 meter, restaureren door restauratieatelier Peter Willemse uit Leiden. Met de onthulling van het gerestaureerde doek van Han van Meegeren schittert Pisuisse weer als vanouds in de Kurzaal, waar hij vroeger een groot publiek wist te entertainen met zijn wekelijkse optredens. Uit de coulissen terug in de spotlights waar het voor hem allemaal begon.